Project

Houtskoolsessie Toekomst Het Groene Veld

Geplaatst op 2 april 2024, 20:19 uur
Illustration

Buurtbelangenvereniging JEN (Jeugdland-Elzenhagen-Noorderkwartier) wil hiermee kenbaar maken dat zij de houtskoolsessie van 5 maart j.l. zeer nuttig vond, want het leverde veel duidelijkheid op.

Toelichting

Zo is het JEN helder dat:

  • Westpoort Warmte / Vattenfall een significant grotere ruimteclaim maakt op de slibvelden dan in de sessie aangegeven.
  • TENNET liever op een plek buiten het gebied terecht komt
  • De rugbyclub een grote ruimteclaim heeft
  • De Verademing zich creatief opstelt om een oplossing mogelijk te maken
  • Buurtvereniging JEN het Pepijnpad en de omringende natuur met 25+ beschermde diersoorten en De Verademing wil behouden.
  • Benutting van de golfbaan op korte termijn geen soelaas biedt

Een gemakkelijke oplossing is dus niet eenvoudig is.

We komen tot de conclusie dat de ruimteclaim van de rugbyclub en de ruimteclaim De Verademing niet samengaan. Alleen als er veel natuur wordt weggehaald dat in de Hoofdgroenstructuur ligt, is er een mogelijkheid, en dat lijkt ons vanuit het oogpunt van leefklimaat zeer onwenselijk. Daar komt bij dat, gezien het ontwikkelproces van Vattenfall, op korte termijn de rugbyclub niet eens in te passen valt. 

Als buurt hebben wij de afgelopen jaren ervaren hoeveel waarde De Verademing toevoegt aan onze buurt en aan onze stad met 50.000+ bezoekers. Een rugbyclub met 125 leden doet dat helaas een stuk minder; sterker nog, een grotendeels onbemensd rugbyveld lokt criminaliteit aan, zo bleek uit een recente rapportage in Het Parool: https://www.parool.nl/amsterdam/sportterreinen-aan-de-randen-van-amsterdam-populaire-locaties-voor-duistere-zaken

Doelgroep
Kinderen, 0-11 jaar, Jongeren, 11-22 jaar, Volwassenen, Senioren
Gewenst resultaat 
Juist het beheer dat De Verademing kan voeren over Het Groene Veld levert sociale veiligheid op. Wij zouden dan ook graag een vestiging zien van de Verademing als een Experimentele Woon- en Werkplek op Het Groene Veld - juist omdat het bij uitstek in staat is vele sociale, culturele, sportieve, economische en natuurdoelstellingen te integreren.
Lopend